Related Posts with Thumbnails

Pengikut

Di Sebalik Eksklusif Haji Majalah ANIS

>> Rabu, 25 November 2009


Sekian lama menyepi, saya ingin menulis lagi. Mencatat satu persatu peristiwa yang saya alami sepanjang berkhidmat dengan Majalah ANIS - majalah kesayangan saya dan anda semua.
Saya rasa anda sudahpun membeli Majalah ANIS Keluaran November 2009. Sudah pasti anda sudah tahu siapakah Penghias Wajah Kulitnya iaitu Qariah Dunia Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa. Tepat pula dengan FOKUS Majalah ANIS iaitu HAJI MUDA: CABARAN DAN HARAPAN YANG DITINGGALKAN, Sharifah Khasif Fadzilah Syed Badiuzzaman al-Yahya juga bakal menyahut panggilah Baitullah bersama ibu, abang dan sepupunya tidak lama lagi.
Saya yakin anda mungkin sudah menghadam satu persatu maklumat dalam ruangan Eksklusif Haji yang kami ketengahkan bulan ini. Bagi saya yang belumpun diizinkan Allah untuk menjadi tetamu-Nya cukuplah saya katakan rasa syukur yang tidak terhingga kerana sepanjang terlibat mendapatkan kajian dengan menginterbiu responden tentang isu Haji, begitu banyak ilmu yang saya kecapi.

Untuk pengetahuan anda semua, Majalah ANIS mula mengetengahkan isu Haji bermula isu Disember, 2008. Atas kerjasama erat yang terjalin dengan Lembaga Tabung Haji ketika itu banyak panduan dan pedoman kami perolehi buat tatapan para jemaah haji sekalian.
Namun usaha itu bukanlah semudah yang anda sangka. Bayangkan hanya dalam masa seminggu kami ditugaskan menginterbiu kesemua responden. Ia memang cukup melelahkan apalagi untuk diterjemahkan dalam bentuk tulisan yang mudah dibaca dan difahami khususnya jemaah haji yang bakal berangkat ke Tanah Suci.
Sesi fotografi untuk Penghias Kulit Dalam yang terdiri daripada tiga kakitangan Tabung Haji juga begitu mengujakan. Manakan tidak, jam 8 pagi kami sudah terpacak di bangunan Tabung Haji. Proses persiapan touch-up muka sahaja dibuat dalam masa setengah jam sahaja. Proses shooting juga selama setengah jam dan di celah-celah itulah saya menginterbiu mereka seorang demi seorang. Apabila difikir-fikirkan betul-betul 'unsangkarable'. Jam 10 pagi siap selesai semuanya dan kami kendong bersama-sama peralatan shooting yang dibawa.
Tapi kami yakin semua kerja-kerja ini adalah satu jihad. Di sebalik kepayahan yang timb atas ul saya mengerti akan kepayahan dan pengorbanan petugas-petugas Tabung Haji dalam memastikan jemaah haji selamat pergi dan selamat pulang semula ke tanahair. Saya hargai pengalaman ini kerana di sebalik kelelahan kami tidak sebanding dengan kerja-kerja belakang tabir petugas-petugas Tabung Haji yang sanggup berkorban masa dan tenaga, bekerja siang malam khususnya di Tanah Suci demi keselesaan seluruh jemaah haji. Bagi saya, para jemaah haji sekalian harus merafak rasa syukur kerana kita memiliki satu institusi haji yang terunggul malah dipuji oleh seluruh dunia.
Tahun itu juga mencatat sejarah buat Majalah Anis dan syarikat Galeri Ilmu Sdn Bhd apabila tujuh orang staf dipilih untuk menjadi petugas Tabung Haji dengan tugasan merakam perjalanan jemaah haji sepanjang berada di Tanah Suci. Yang lebih menarik lagi, Editor Anis iaitu Hajah Jalilah Abdullah dilantik sebagai jurufoto untuk Tabung Haji Travel & Tours. Satu rekod sejarah bagi saya kerana sebelum ini tidak pernah ada jurufoto wanita bertugas di sana, apalagi di musim haji yang mana jutaan umat berkumpul dalam satu masa. Ini juga satu pengalaman yang cukup mahal kerana kita berjaya merakam gambar-gambar eksklusif di musim haji.
Hasil pengalaman kakitangan yang menjejak kaki ke Tanah Suci, mereka lihat tip dan pedoman yang dipaparkan dalam Majalah ANIS isu ditampal di dinding-dinding hotel kediaman para jemaah haji. Syukur Alhamdulillah

0 ulasan:

Catat UlasanGet more Myspace layouts at pYzam.com
MySpaceLayouts

  © Blogger template Snowy Winter by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP